یکی از مهمترین چالشهایی که بسیاری از افراد ممکن است در زندگی خود با آن مواجه شوند، سخنرانی یا ارائه مطالبی خاص به دستهای از مخاطبان است. ارائه و سخنرانی در بسیاری از شرایط میتواند مشکل و مضطربکننده باشد؛ اما ابزارهایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید ارائهای بهتر و حرفهایتر داشته و بازخوردهای بهتری را دریافت کنید. یکی از بهترین و تاثیرگذارترین این ابزارها، داشتن اسلایدهای مناسب برای ارائه است. با طراحی مناسب اسلاید میتوانید مطالب مهم را به خاطر سپرده و به ذهن مخاطبان و شنوندگان خود جهت دهید. در این مقاله قصد داریم به بررسی اهمیت اسلاید برای ارائه و همچنین معرفی مهمترین نکات و اصول در طراحی اسلاید بپردازیم. با ما در سایت مرجع تبلیغات سلام ادز همراه شوید.
طراحی اسلاید چگونه به افزایش کیفیت ارائه شما کمک میکند؟
در بسیاری از شرایط در محیطهای آموزشی یا کاری از شما خواسته میشود مطالبی را ارائه دهید. ارائه مطالب گوناگون به جمعیتی هر چند کوچک، میتواند تواناییهای شما در برقراری ارتباط و بیان موضوعات را افزایش دهد. همچنین با ارائه و سخنرانی، میزان تسلط شما به موضوع مورد نظر نیز مشخص خواهد شد. برای یک ارائه و سخنرانی حرفهای و جذاب، ابزار و تکنیکهای مختلفی وجود دارد. مهارت در ارائه مطالب آنچنان مهم است که میتوانید برای یادگیری آن در کلاسها و دورههای مختلفی نیز ثبت نام کنید. علاوه بر این استفاده از برخی از ابزارها میتواند کیفیت ارائه شما را افزایش داده و در بیان مطالب مناسب در زمان درست به شما کمک کند. یکی از رایجترین و بهترین این ابزارها اسلاید است. شما میتوانید با طراحی و ساخت اسلایدهای مناسب در محیطهای مختلف نرمافزاری کیفیت ارائه و سخنرانی خود را تا میزان زیادی افزایش دهید.
استفاده از اسلاید و بهرهگیری از نرمافزارهای مختلف طراحی اسلاید، گزینهای بسیار مناسب برای به خاطر سپردن مطالب و بیان آنهاست. یکی از نکاتی که میتواند مهارت در بیان مطالب و تسلط شما به آنها را به خوبی نشان دهد، توضیح موضوعات با ترتیب درست و در زمان مناسب است. ممکن است شما نیز در مواردی بیان برخی از مطالب مهم و کلیدی را در ارائه خود فراموش کرده باشید و یکی از راهکارهای رایج برای به خاطر سپردن مطالب مهم استفاده از برگهای کوچک و یادداشت کردن موضوعات مهم در آن است. این در حالی که است که نگاه کردن به برگه به هنگام سخنرانی، هر چند کوتاه و مختصر، میتواند میزان مهارت و تسلط شما را بسیار کمتر از آنچه که هست نشان دهد. بهترین روش استفاده از اسلاید است. بهکمک اسلاید میتوانید مهمترین مفاهیم را به مخاطبان نشان دهید و برای زیبایی بصری و خوانایی بیشتر، از المانهای گرافیکی جذاب نیز استفاده کنید.
بهترین نرمافزارهای موجود برای طراحی اسلاید کدامند؟
با توجه به اهمیت بالای اسلاید در حرفهایتر نشان دادن ارائه و سخنرانی شما، بهتر است مهارت طراحی اسلایدهای جذاب و مناسب را نیز کسب کنید. محیطها و نرمافزارهای بسیاری وجود دارد که میتوانید برای طراحی و ساخت اسلایدهای ارائه خود از آنها استفاده کنید. بسیاری از این نرمافزارها با ارائه المانهای گرافیکی جذاب و بینظیر به سخنرانی شما جلوه بیشتری خواهند بخشید. معروفترین نرمافزاری که بسیاری از افراد برای طراحی و ساخت اسلایدهای حرفهای از آن استفاده میکنند، پاورپوینت (Power Point) است. در این بخش قصد داریم به معرفی چند نمونه از نرمافزارهای کاربردی در زمینه طراحی و ساخت اسلاید بپردازیم:
Power Point
پاورپوینت معروفترین و کاربردیترین نرمافزار برای ساخت اسلایدهای حرفهای از شرکت مایکروسافت است. با استفاده از این نرمافزار، میتوانید هر آنچه را که تصور میکنید در اسلایدهای خود پیاده کنید. فضای نرمافزار پاورپوینت، بسیار شبیه به دیگر نرمافزارهای آفیس مانند Word و Excel است؛ بدین ترتیب کار با آن، حتی برای کسانی که تجربه طراحی حرفهای ندارند هم بسیار راحت خواهد بود. وجود افکتها و آپشنهای مختلف در این نرمافزار، شما را برای ساخت اسلایدهای جذاب و یک ارائهای هیجانانگیز یاری خواهد کرد.
Canva
Canva از دیگر نرمافزارهای کاربردی در زمینه ساخت و طراحی اسلاید است؛ که با استفاده از این نرمافزار میتوانید علاوه بر ساخت اسلایدهای جذاب، به ساخت انواع بروشورها، پوسترها و اینفوگرافیکها نیز بپردازید. در این نرمافزار با لیستی سرشار از قالبهای از پیش آماده شده برای ساخت اسلاید مواجه خواهید شد. با استفاده از این قالبهای آماده، میتوانید سرعت خود را در طراحی بالا برده و تمام انتظارات خود را برآورده کنید. از دیگر امکانات این نرمافزار ذخیره پروژه به صورت GIF است.
Visme
Visme نیز از جمله نرمافزارهایی است که با استفاده از آن میتوانید به طراحی اسلایدهای جذاب و همچنین دیگر فایلهای گرافیکی نظیر اینفوگرافیک یا حتی رزومه بپردازید. در این نرمافزار همه کاره نیز با قالبهای از پیش آماده شده بسیاری مواجه میشوید، که میتوانند رضایت شما را جلب کنند. با استفاده از نرمافزار Visme میتوانید از صدها آیکون گرافیکی و ابزارهای حرفهای دیگر نیز استفاده کنید. البته بهتر است اشاره کنیم که برای استفاده از این نرمافزار حرفهای باید هزینهای را به صورت ماهانه پرداخت کنید.
Emaze
این نرمافزار از جمله نرمافزارهایی است که از HTML5 برای ساخت فایلهای ارائه و طراحی اسلاید استفاده میکند. با استفاده از این ویژگی میتوان آن را در هر مرورگری به راحتی اجرا کرد. اگر در طراحی و ساخت اسلایدهای خود عجله دارید، استفاده از نرمافزار Emaze گزینهای بسیار مناسب خواهد بود. در این نرمافزار میتوانید از انواع قالبهای دوبعدی و سه بعدی استفاده کرده و اسلایدهای خود را به صورت ویدئویی نیز ارائه دهید.
Slides
نرمافزار Slide از دیگر نرمافزارهای معروف در زمینه طراحی اسلاید و ارائه مطالب است. از ویژگیهای مثبت این نرمافزار، میتوان به رابط کاربری جذاب و دسترسی راحت به انواع ابزارهای گرافیکی اشاره داشت. شما با استفاده از این نرمافزار میتوانید از ویرایشگر CSS نیز برای ویرایش فایلهای خود استفاده کنید.
Zoho Show
برنامه Zoho Show از جمله نرمافزارهایی است که ظاهری بسیار شبیه به پاورپوینت دارد. با استفاده از این نرمافزار میتوانید از انواع ابزارهای گرافیکی و همچنین ویدئوهای یوتیوب و توییتهای توییتر نیز استفاده کنید. اگر کار با محیطی شبیه به پاورپوینت و با قابلیتهای عالی را ترجیح میدهید، میتوانید از نرمافزارZoho Show استفاده کنید.
برای ارتقاء کیفیت طراحی اسلایدهای خود به این اصول توجه کنید
امروزه بسیاری از سخنرانان، برای ارائه مطالب خود از اسلایدهای حرفهای استفاده میکنند. اسلایدهای ارائه از جمله مواردی هستند که میتوانند مهارت شما را به خوبی نشان دهند. با در اختیار داشتن اسلایدهای حرفهای، میتوانید توجه مخاطبان را به خود جلب کرده و آنها را برای شنیدن ادامه مطالب مشتاق کنید. اسلاید حرفهای اسلایدی است که بتواند تمام مطالب مهم را به مخاطبان رسانده و آنها را به خود جذب نماید. افراد بسیاری میتوانند با استفاده از نرمافزارهای گوناگون اسلاید بسازند؛ اما این بدین معنی نیست که اسلایدهای ساخته شده به اندازه کافی حرفهای و تاثیرگذار هستند. ساخت اسلاید، با کپی کردن مطالب و با استفاده از قالبهای آماده و تکراری، تنها وقت شما را تلف کرده و نتیجه مطلوبی به دنبال نخواهد داشت.
اگر میخواهید بهترین نتیجه را از اسلایدهای ارائه خود گرفته و مخاطبان را حیرتزده کنید، بهتر است به اصول و نکتههای طراحی اسلاید توجه کافی نشان دهید. تنها کافیست این اصول را رعایت کرده و کمی در استفاده از نرمافزار مورد نظر خود تجربه کسب کنید. بدین ترتیب میتوانید با استفاده از اسلایدهای طراحی شده ارائه خود را به بهترین شکل ممکن اداره کنید. مهمترین نکات در طراحی و ساخت اسلاید عبارت است از:
به سایز و فونت انتخابی توجه داشته باشید
یکی از مهمترین اهداف طراحی اسلاید نمایش مطالب و نوشتههای مهم به مخاطبان است. یکی از اشتباهات رایجی که برخی سخنرانان به آن توجهی نشان نمیدهند، استفاده از فونتهای نامناسب و با سایز کوچک است. اگر سایز نوشتههای شما به اندازه کافی بزرگ نبوده و از فاصله زیاد قابل خواندن نباشد، اسلاید شما نمیتواند مفید باشد. سعی کنید سایز مطالب خود را به درستی انتخاب کنید تا بتوانید توجه و رضایت مخاطبان را جلب کنید. فونت انتخابی برا نوشتن مطالب نیز اهمیت زیادی دارد. استفاده از فونتهای ناخوانا و نامتعارف تنها حوصله مخاطبان را سرمیبرد. بهتر است از فونتهایی استفاده کنید که علاوه بر جذابیت، خوانا نیز باشند.
تنها کلمات و عبارات کلیدی را در اسلاید درج کنید!
یکی از نکاتی که بسیاری از ارائهدهندگان به آن بیتوجهی میکنند، استفاده از جملات طولانی و نوشتههای بلند در اسلاید است. فراموش نکنید که اسلاید برای نمایش اطلاعات مهم و کمک به سخنران برای جهتدهی به مباحث است. محیط نرمافزار طراحی اسلاید خود را با محیط نرمافزار Word اشتباه نگیرید! سعی کنید از نوشتن جملات کامل در اسلاید پرهیز کرده و تنها نکات مهم و کلمات کلیدی را به صورت تیتروار نمایش دهید. زمانی که از جملات کامل در اسلاید خود استفاده میکنید، مخاطب بر روی مطالعه مطالب تمرکز کرده و از سخنرانی شما غافل میشود. بهتر است با نوشتن مطالب اضافی تمرکز مخاطبان و شنوندگان را از بین نبرید.
از تصاویر مناسب استفاده کنید!
همانطور که ممکن است بدانید، حافظه تصویری انسان از حافظه خواندنی وی بسیار قویتر است؛ بدین ترتیب زمانی که تصویری را برای فهم یک موضوع به مخاطب نشان دهید، بسیار موفقتر خواهید بود. انسان برای مشاهده تصاویر و المانهای گرافیکی اشتیاق بیشتری خواهد داشت؛ بنابراین سعی کنید از تصاویر مرتبط با مطالب خود استفاده کرده و نهایت خلاقیت را در طراحی یا انتخاب این تصاویر به خرج دهید. توجه داشته باشید که استفاده از تصاویر نامرتبط و بیکیفیت تنها موجب بیاعتمادی مخاطبان به مطالب اسلاید شما خواهد شد. سعی کنید در انتخاب تصاویر تا جای ممکن خلاقیت داشته باشید؛ زیرا هر اندازه که تصویر شما خلاقانهتر باشد، مطلب با راحتی و سرعت بیشتری در ذهن مخاطب ثبت خواهد شد.
تعادل در استفاده از افکتها را فراموش نکنید!
یکی از جذابترین ابزارهایی که در نرمافزار پاورپوینت یا دیگر نرمافزارهای طراحی اسلاید آن را در اختیار خواهید داشت، امکان استفاده از افکتهای صوتی و تصویری مختلف است. بسیاری از سخنرانان با استفاده از این افکتها و انیمیشنها به اسلایدهای خود جلوه جذابتری داده و توجه مخاطبان را به خود جلب میکنند. نکتهای که در استفاده از این افکتها وجود دارد، استفاده بیرویه از آنهاست. بسیاری از افراد تصور میکنند که هر چه از افکتهای بیشتری استفاده کنند، اسلایدهای جذابتری خواهند داشت. استفاده بیش از حد از افکتهای تصویری و صوتی میتواند مخاطبان شما را خسته کرده و همچنین کلاس کاری ارائه شما را پایین آورد. البته بهتر است به مخاطبان خود نیز توجه داشته باشید؛ بهطور مثال اگر میخواهید در رویدادهای علمی و آموزشی سخنرانی کنید، بهتر است از افکتهای تصویری کمتر استفاده کنید؛ در حالی که اگر مخاطبان شما کودکان هستند، استفاده از افکتهای تصویری میتواند بسیار جذاب باشد.
مخاطبان خود را بشناسید
نکته دیگری که بهتر است پیش از طراحی اسلاید به آن توجه ویژهای نشان دهید، شناخت مخاطبان است. قرار است برای چه دسته از مخاطبانی سخنرانی کنید؟ مخاطبان شما در چه رنج سنی قرار دارند؟ هدف شما از ارائه برای این افراد چیست؟ با شناسایی مخاطبان و سلایق آنها میتوانید مطالب و المانهای گرافیکی اسلایدهای خود را به خوبی انتخاب کرده و نتیجه و بازخورد بهتری دریافت کنید. به طور مثال اگر مخاطبان شما افرادی متخصص هستند، بهتر است اسلایدهای خود را ساده طراحی کنید و بیشتر از نمودارها و چارتها استفاده کنید. در حالی که اگر میخواهید برای کودکان ارائه دهید، بهتر است از شکلها و المانهای گرافیکی و همچنین رنگهای بیشتری استفاده کنید. کودکان تمایل زیادی به رنگهای مختلف و تصاویر انیمیشنی دارند؛ در حالی که بزرگسالان بیشتر به نماهای ساده و رنگهای مشابه علاقه دارند.
با شناخت مخاطبان خود میتوانید تا حد زیادی در طراحی اسلاید موفقتر عمل کنید.
از قالبهای آماده کمک بگیرید!
آخرین نکتهای که در این بخش به آن اشاره خواهیم داشت، استفاده از قالبهای آماده در طراحی و ساخت اسلاید است. اگر زمان یا تجربه کافی برای طراحی و ساخت اسلایدهای ارائه خود را ندارید، میتوانید از هزاران هزار قالب آماده موجود در اینترنت و نرمافزارهایی که بهاین منظور ساخته شدهاند، استفاده کنید. استفاده از قالبهای آماده میتواند سرعت کار شما را تا حد زیادی افزایش دهد. علاوه بر این، اگر ایدهای برای طراحی اسلایدهای خود ندارید، میتوانید با مشاهده برخی از قالبهای آماده، از ایدههای جدید نیز استفاده کنید.
به طور خلاصه
همانطور که در سلام ادز خواندید، یکی از مهمترین عواملی که میتواند کیفیت ارائه و سخنرانی را افزایش داده و مخاطبان را به شنیدن ادامه مباحث مشتاقتر کند، استفاده از اسلاید است. با استفاده از اسلاید علاوه بر این که مخاطبان و شنوندگان را مشتاقتر میکنید، میتوانید به مباحث خود جهت داده و مطالب موردنظر برای ارائه را به خاطر سپارید. برای طراحی اسلاید میتوانید از نرمافزارهای مختلفی از جمله پاورپوینت استفاده کنید. اگر در طراحی و ساخت اسلایدهای ارائه خود به تمام نکات و اصول بیان شده در این مقاله توجه داشته باشید، میتوانید نتیجهای مناسب و موفق دریافت کنید